באופן עקרוני תביעה למזונות קטינים כדאי שתידון בבית המשפט לענייני משפחה שם נפסקים בדרך כלל סכומי מזונות המשקפיים את צרכיו ההכרחיים של כל קטין.
במידה ואת אינך עובדת את עצמך זכאית למזונות אישה כל זמן שאת ובעלך נשואים.
במקרה זה יש לבחון את נסיבות התיק ורק לאחר קבלת מלוא האינפורמציה להחליט אם להגיש את שתי התביעות לבית המשפט או להגיש את תביעתך את למזונות אישה לבית הדין הרבני
מאחר ואתה מספר שגילית שאשתך בוגדת בך, אזי יש לך עדיפות באם תגיש תביעת גירושין לבית הדין הרבני ובה תכרוך את שאר הנושאים הרכושיים, וכן תבקש לשלול את מזונותיה של אשתך ואת כתובתה, שכן אישה בוגדת אינה זכאית לכתובה ולמזונות וזאת כמובן בהנחה כי ברשותך ראיות לטענותייך.
בבית המשפט ההלכה קובעת כי סכום המזונות ההכרחיים לקטין עומד על סך של 1250 ₪
על פי הנתונים הללו, וכיוון שמשכורתו של בעלך הינה מעל לממוצע, סביר כי דמי המזונות יהיו בהתאם. יחד עם זאת ההחלטה שתתקבל תיקח בחשבון את גילם ל ילדייך ותבחן אם למי מהילדים יש הוצאות מיוחדות , האם אתם מתגוררים בדירה ממושכנת או בדירה שכורה וכדומה.
באופן עקרוני אין משוואה אחידה לפיה אפשר לחשב אוטומטית את סכום המזונות והסכום נקבע בהתייחס למכלול הנתונים.
כאשר בית המשפט מגיע לשום את שווי המזונות לילדים , הוא מתייחס גם לרכוש הרשום על שם האב, כושר השתכרות והכנסות ממקורות שאינן מעבודה, למשל אם מקבל גימלה חודשית, שכר דירה ואפילו סיוע מהוריו, כל אלה מכתיבים את גובה המזונות ועל כן אפילו שבעלך אינו עובד עדיין יצטרך לשלם את מזונות הילדים.
אם הבית רשום על שם שניכם אין שום מניעה לעזוב את הבית כדי להגן על נפשך וגופך, עזיבת הבית אינה פוגעת בזכויותייך במקרקעין.
אם הבית אינו רשום על שמך אלא רק על שם בן זוגך, יש לבחון את הטקטיקה הרצויה בקפידה ולבדוק את הנסיבות המיוחדות בטרם תיעשה החלטה.
החוק מאפשר לך להגיש תלונה במשטרה ולפנות לבית המשפט בבקשה דחופה להורות כי בעלך יהיה זה שיורחק מהבית, כך שתוכלי להמשיך להתגורר בביתך בביטחון ובשלווה עד לסיום ההליך המשפטי.
השאלה המלאה – בעלי ואני מסוכסכים זה זמן רב,לאחרונה הכרתי גבר אחר ונרקמה ביננו מערכת יחסים רומנטית .בעלי גילה את דבר הבגידה וכעת הוא מאיים לנשל אותי מכל זכויותיי.האם יש אמת באיומים של בעלי ?
התשובה– עקרונית אישה שבגדה בבעלה , ויש לו על כך ראיות ,עשויה לאבד את זכותה לכתובה ולמזונות אישה ואולם היו מקרים שבתי הדין הרבניים אף מנעו מאישה לגדל את הקטינים ולקבל את מלוא זכויותיה ברכוש ועל כן באם נישואיכם הגיעו לקיצם ייטב היה לקבל ייעוץ מקצועי נכון אשר ידריך אותך כיצד לפעול ולאיזה ערכאה שיפוטית לפנות על מנת לצמצם את נזקייך ולפעול להגנה על זכויותייך .
החוק מאפשר לשלול את זכות המזונות מילד המוגדר כ- "מרדן" דהיינו ילד אשר אינו מכבד את אביו ואינו מוכן להיפגש עימו.
שלילת מזונות היא צעד דרסטי ובית המשפט לא ימהר לפגוע בקטין אשר אין לו כל דרך להתפרנס לכן בטרם ישלול בית המשפט את מזונותיו של קטין תיבחנה כל החלופות האפשריות האחרות למשל טיפול משפחתי וליווי פסיכולוגי, או הפחתה של המזונות במקום לבטלם לחלוטין.
בהעדר הסכמות בין ההורים הסדרי הראייה המקובלים הם מפגשים דו שבועיים בין האב לילדיו משעה 16 לערך עד שעות הערב ופעם בשבועיים מפגש הכולל לינה , מיום שישי עד למוצאי שבת.
יש לך שתי אפשרויות האחת לגבות את דמי המזונות באמצעות המוסד לביטוח לאומי ואולם יש הגבלה על גובה הסכום שניתן לגבות באמצעות המוסד לביטוח לאומי בהתאם לשכרך , באם הנך עובדת ייתכן ולא תוכלי להיות זכאית ו/או לא תוכלי לגבות מהביטוח הלאומי את כל הסכום שנפסק לך.
האפשרות שנייה היא גביית המזונות באמצעות לשכת ההוצאה לפועל בעיר מגורייך, גבייה באמצעות לשכת הוצאה לפועל לעיתים אורכת זמן ואולם עו"ד מיומן ובקיא יידע לפעול בצורה נכונה ומהירה על מנת שתקבלי את מלוא זכויותייך. יש לזכור כי לסכום המזונות תמיד יתווספו הצמדה וריבית עבור האיחור בתשלום.
משכנתא נחזית כחלק מחובת המדור של אב כלפי ילדיו הקטינים, ועל כן אחרי הגירושין האב חייב לדאוג למדור ילדיו ותשלום זה צריך לקבל ביטוי בפסיקת דמי המזונות.
ההלכה קובעת כי באופן עקרוני ילדים בגין הרך צריכים לגדול עם אמם , ואולם באם הטענה היא כי אינך מתפקדת ו/או כי את מהווה סכנה לילדייך , אזי בית המשפט עשוי למנות פסיכולוג מומחה אשר יבחן את כישורי ההורות שלך ומסקנותיו יסייעו לבית המשפט לקבל החלטה כאשר הקו המנחה הוא טובתם ורווחתם של הילדים .
השאלה המלאה – בעלי ואני עומדים בפני גירושין .בעלי רוצה שננסח הסכם גירושין בלי עו"ד וטוען שאני לא זכאית לקבל את חלקו בזכויות הפנסיה שצבר בעבודתו משך כל שנות הנישואין.האם בעלי צודק ?
התשובה – זכויות הפנסיה שבעלך צבר במקום עבודתו בשנים בהם הייתם נשואים, הינן משותפות, ואת זכאית לקבל את חלקך בזכויות אלה.
ההלכה קובעת כי דמי מזונות משולמים עד גיל 21, כאשר בין גיל 18 לגיל 21 נהוג לשלם 1/3 מהסכום. אם אין לכם החלטה שקובעת את דמי המזונות בגילאים אלו, על בנך להגיש תביעה כנגד אביו .
כעקרון חוק הירושה אינו מחייב לערוך צוואה וקובע יורשים על פי דין ( ראה חוק הירושה) ואולם יש מקרים בהם חשוב וכדאי לערוך צוואה, למשל אם אמך תערוך צוואה תוכל לייחד כל נכס ליורש ספציפי ולא לכל יורש יהיה חלק יחסי בכל אחד מנכסיה , כך גם ניתן יהיה להקל על היורשים מבחינת היבטי המס העתידיים.
השאלה המלאה – אני בת 60,חיה עם בן זוג מספר שנים,בדירה שלי והרשומה על שמי.לאחר מותי אני רוצה שהדירה כולה תעבור לילדיי . האם כדאי לי לערוך צוואה לפיה ילדיי יירשו אותי לאחר מותי ?
התשובה – במקרה שלך חשוב מאוד שתערכי צוואה שתבטיח את ילדייך שכן בן זוגך עשוי להיחשב כידוע בציבור ואז יהיה זכאי לרשת מחצית מרכושך .
בנוסף כדאי לך לערוך הסכם ממון עם בן זוגך כדי להסדיר את מכלול הזכויות בניכם.